o cestování a on-line podnikání

Zpět
Jak sdílet dokumenty, soubory a citlivé data s vašim týmem

Jak sdílet dokumenty, soubory a citlivé data s vašim týmem

Zveřejněno 9.6.2015

Mít bezpečně uložená citlivá data a přitom je sdílet s vybranými uživateli může být občas překážkou. V dnešní době je například velmi rizikové posílat jakékoliv přístupové údaje e-mailem nebo přes jiné komunikátory, jelikož hrozí riziko, že by se k nim nějakým způsobem mohla dostat nesprávná osoba a to by vám v zásadě mohlo způsobit velké problémy. Proto je na místě dostatečná opatrnost.

Představte si situaci, že nutně potřebujete svému týmu zaslat třeba hesla a loginy k FTP účtu nebo jiné soukromé a interní údaje, ale máte právě obavy, že by se mohly dostat do nepovolaných rukou. V takovém případě je pro vás naprosto ideální aplikace služby digimadi, která se jmenuje Trezor přístupových hesel.

Instalace ve 4 bodech

Aplikaci Trezor přístupových hesel nebudete mít v základu nainstalovanou, tudíž se neobjeví hned po registraci na vašem účtu. Proto je třeba si ji zdarma nainstalovat přes Obchodní centrum.

  1. Přihlašte se do vašeho účtu digimadi.
  2. V levé části menu přejděte do Obchodního centra (ikonka s vlaječkou).
  3. Vyberte aplikaci “Trezor přístupových hesel” a jednoduše ji nainstalujte.
  4. Následně se vraťte do vaší agendy (přesně Aplikace agendy).

Díky ní můžete zcela bezpečně zašifrovat jakoukoliv zprávu budete chtít přes jednoduchý formulář, v němž si nastavíte přístupové heslo k vytvářené položce a dokonce i volbu, s kým chcete danou věc sdílet - to je právě provázáno s aplikací Kontakty (např. nastavíte sdílení vybraným uživatelům, kteří pak dostanou upozornění e-mailem).

Zároveň s tím je možnost k uložené položce vygenerovat veřejný odkaz. Na stránce je pak třeba vložit heslo a bude vám zpřístupněn obsah, takže se k němu mohou dostat i osoby, které nemáte ve svých kontaktech.

Díky šifrování jsou vaše citlivá data v bezpečí

Způsob, jakým šifrujeme vámi vložené záznamy, je na takové úrovni, že ani my sami nejsme schopni vygenerovat její obsah. Používáme metodu AES, tedy standard pokročilého šifrování. V zásadě jde o standardizovaný algoritmus využívající symetrickou blokovou šifru, která šifruje a dešifruje stejným klíčem. Její bezpečnost dokonce prověřovala americká agentura NSA, která prohlásila, že je tato metoda šifrování dostatečně bezpečná pro všechna neutajovaná data vlády Spojených států. Později dokonce dodala, že může být použita i pro ochranu utajovaných informací.

Použití je naprostou hračkou

Vůbec nemusíte mít strach, že byste nedokázali tuto aplikaci používat, protože je to opravdu hodně jednoduché. Opět si v pár bodech shrneme, jak dosáhnete požadovaného efektu, tedy vytvoření zašifrované položky.

  1. Vstoupíte do aplikace Trezor přístupových hesel a pokračujete tlačítkem Nový záznam.



  2. V načteném formuláři si zadáte jméno, typ (můžete totiž použít jak prostý text, tak i html), zvolíte heslo, nastavíte oprávnění (viž výše) a vložíte obsah.
  3. Po odeslání se dostanete zpátky, kde vidíte svou vloženou položku - tu můžete klidně upravit a nebo k ní dostat veřejný odkaz.

 

Autor článku: Tomáš Pospíchal

 

Líbil se vám článek? Sdílejte jej.