o cestování a on-line podnikání

Zpět
Co nebo kdo je digitální nomád?

Co nebo kdo je digitální nomád?

Zveřejněno 14.4.2015

Pojem "digitální nomád" není v Česku ještě tolik zaběhlým pojmem jako v zahraničí, a proto vám představíme, oč se jedná. Možná jste ani doposud nevěděli, že jste to vlastně vy.

Kdo je digitální nomád?

Digitální nomád je osoba, která pracuje z jakéhokoli místa chce, a zcela si řídí svůj pracovní harmonogram. Zkrátka má vše dle sebe, ve svých rukou. Takzvaní digimádi pracují v různých sférách. Ať už jde třeba o podnikání, vzdělání, vizuální umění nebo osobní rozvoj. Obvykle se prezentují jako spisovatelé, copywriteři, fotografové, programátoři, grafici, byznys konzultantni, překladatelé nebo on-line markeťáci. To jsou naprosto běžné pracovní náplně digitálních nomádů.

Být nomádem není spjato jen s prací, je to životní styl, způsob života. Často se takové osoby pohybují neustále na cestách po celém světě. U toho řídí svůj byznys a pracovní povinnosti. Není to však o tom, že jako digitální nomád brouzdáte po exotických zemí, co nejdále od domova nebo celý rok trávíte v cizině. Stačí, když například pracujete občas právě z domova, z kaváren nebo knihoven. Rozhodně to neznamená, že musíte nutně pryč, ačkoliv se tak tento styl prezentuje. Jste v podstatě takový mobilní pracovník.

Jako digimád nefungujete jak běžný zaměstnanec. Svůj pracovní harmonogram si řídíte jen vy sami, na všem pracujete vzdáleně a s co největší efektivitou. Jste vlastně takový freelancer, živnostník ale třeba i podnikatel. Existuje celá řada úspěšných lidí, kteří řídí svůj byznys právě takovým způsobem.

Pokud jste digimádem, nečekejte pohodu

Zpravidla pracujete sám, což někomu vyhovuje více a někomu zase méně. Na jednu stranu jste vlastním šéfem a prakticky nad vámi nikdo nemá dozor. Na druhou stranu postrádáte typický pracovní kolektiv, a pokud máte problémy se sebedisciplínou a zodpovědností, tak na digitální nomádství rovnou zapomeňte. Zároveň si musíte neustále hledat nové projekty, otevírat nové spolupráce a stále si hlídat své příjmy a výdaje. Musíte se tudíž naučit žít s občasným pocitem nejistoty.

A co je vlastně třeba mít, pokud se vydáte touto cestou? Nedílnou součástí je naučit se pracovat on-line. Je tedy třeba mít neustálé internetové připojení, mobilní telefon, ideálně notebook a umět ovládat všemožné aplikace nebo služby. Právě jednou z takových služeb je i digimadi, které je ideálním pracovním nástrojem a pomocníkem pro všechny digitální nomády a nejen pro ně.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej.