o cestování a on-line podnikání

Zpět
Rozhovor s digitální nomádkou Jodi Ettenberg

Rozhovor s digitální nomádkou Jodi Ettenberg

Zveřejněno 16.4.2015

Tentokrát digitální nomádka Jodi Ettenberg, která provozuje stránky Legal Nomads. Zde vypraví o svém životě, provozuje e-shop a zároveň propaguje svou knihu pro všechny cestovatele.

Můžeš stručně popsat, co vlastně děláš, jak to vše začalo a kde sídlíš?

Kdysi, zhruba před pěti lety, jsem působila jako firemní právník v New Yorku. Nicméně jsem se s tím rozhodla skončit a vycestovat v domnění, že půjde o jednoroční cestování po světě. Tehdy jsem spustila vlastní blog - Legal Nomads - abych mohla svou rodinu a přátelé informovat o tom, kde se zrovna nacházím, co prožívám a jaká dobrodružství jsem si zažila.

Jak stránka pomalu rostla, začala jsem dostávat nabídky na nezávislé psaní a prostě jsem si řekla: "proč to nezkusit"? Rozhodla jsem se stránku ponechat bez reklam (čehož se držím doposud) a v roce 2010 jsem přešla z bloggeru na WordPress. Začala jsem si zvykat na určitou rutinu, kdy jsem v zimě psala a působila Asii a v létě jsem pak byla v Americe, kde jsem měla přednášky na různých konferencích a konzultace pro firmy v oblasti sociálních médií.

V poslední letech jsem se začala specializovat na jídlo. Napsala jsem kníhu The Food Traveler's Handbook a od ledna jsem začala dělat "food walky" v Saigonu.

V podstatě se můj život točí na jednu stranu kolem jídla, na druhou pak kolem sociálních médií. Je to velmi uspokojující a zároveň delikátní.

Jak vypadá takový běžný den v tvém životě?

Popravdě to dost záleží na tom, kde zrovna přebývám. V Saigonu můj typický den vypadá tak, že píšu a jím hromady polévek. Po večerech mám různé videokonference s americkou stranou. Jelikož mě dělí 12 hodinový časový posun, je to často nejlepší doba, kdy se spojit s klienty. Když nemám nic takového v plánu, vyrážím s přáteli ven za zábavou.

Když jsem v Americe, tak se často přesouvám z místa na místo, takže nemám pevně daný harmonogram.

Když bychom se ohlédli za posledním rokem, tak které nejvíc cool místo si navštívila?

Měla jsem skvělý rok, ale to nejlepší se událo docela nedávno, když jsem jela oslavit s mámou její narozeniny do Rádžasthánu. Společně jsme necestovaly neskutečně dlouhou dobu, takže samo o sobě to pro mě bylo velkou odměnou a zážitkem. Kromě cesty si mě přijela poslechnout i na konferenci do Bangkoku. Také poznala ostatní lidi, kteří žijí jako já - možná už nyní může zbytku rodiny vysvětlit, co vlastně dělám.

Co bys zhodnotila jako naprosto nejvíc super věc na tvém životě, ze které bychom mohli zezelenat závistí?

Každy den se budím vděčná za to, že se mi podařilo vybudovat si život kolem věcí, které miluji. Pořád jsem ale duší právník, takže počítat s nejhorším možným scénářem je vždy dobré. A věřte nebo ne, ačkoliv se mi líbí co dělám, vážně zvažuji, že se k právu vrátím.

Jaké jsou nevýhody tvého životního stylu?

Rozhodně nejistota, kde se můžete za několik měsíců ocitnout. Dále přemíra flexibility, kdy vám to někdy může přerůst přes hlavu, když se můžete rozhodnout pro jakoukoliv možnost nebo třeba zůstat plně zdráv, jelikož tělo vystavujete pořádnému tlaku, když se často a neustále přesouváte. A samozřejmě u sebe také nemáte všechny lidi, které milujete.

Co bys poradila lidem, kteří už mají plné zuby běžné pracovní doby a chtějí více nezávislosti a svobody k cestování?

Existuje několik způsobů, jak na to pohlížet. Musíte brát v potaz, že se přesouváte do sektoru, kde je v práci zahrnuto cestování, ať už je to učení, konzultace nebo inženýrství. Další je, že musíte odkudkoliv pracovat na rozvíjení svých schopností (vývojář mobilních aplikací, webdesigner atd.).

Není to lehká volba. Jen tak odejít z místa, kde jste vyrostli. Je to komplikované. Na druhou stranu však velmi vzrušující z toho pohledu, že si sami budujete a organizujete svůj život. Později zjistíte, že je to velmi cenná zkušenost.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej.