o cestování a on-line podnikání

Zpět
7 digimádů o svém životě: Matthew Kepnes

7 digimádů o svém životě: Matthew Kepnes

Zveřejněno 13.4.2015

Rozhovor s Matthew Kepnesem, světoznámým digitálním nomádem, který provozuje vlastní blog www.nomadicmatt.com. V něm popisuje nejen své cestování a životní styl, ale také se dělí o různé cenné rady pro další nadšence, kteří by chtěli podnikat a pracovat při cestování po světě.

Můžeš stručně popsat, co vlastně děláš, jak to vše začalo a kde sídlíš?

Jsem cestovatel-spisovatel. Mám vlastní blog nesoucí název Nomadic Matt, ve kterém se snažím lidi naučit, jak ekonomicky cestovat. Psát jsem na něj začal kolem roku 2008, kdy jsem na cestách strávil 18 měsíců. Původně jsem s blogem zamýšlel, že bude sloužit jako takový můj on-line životopis, ale nakonec se to vyvinulo trochu jiným směrem a dnes jsem tam, kde jsem. Jinak pobývám v New York City.

Jak vypadá takový běžný den v tvém životě?

Když jsem doma, tak se snažím co nejdříve vstát a jít do posilovny. Pak odpovídám na e-maily, pracuji celý den a nakonec jdu s přáteli večer ven. Když jsem na cestách, tak pracuji ráno, přes den vyrážím za památkami, následně zase pracuji a na konci dne jdu na večeři a nějaké to pití.

Když bychom se ohlédli za posledním rokem, tak které nejvíc cool místo si navštívil?

Rozhodně tři prosincové týdny v jižní Africe. Byl to neskutečný výlet.

Co bys zhodnotil jako naprosto nejvíc super věc na tvém životě, ze které bychom mohli zezelenat závistí?

Mohu pracovat odkudkoliv na světě budu chtít.

Jaké jsou nevýhody tvého životního stylu?

Nevýhody jsou v podstatě všude. Když pořád cestujete, těžko si můžete nastavit nějaké běžné činnosti nebo vybudovat návyky. Mít rande je také dost obtížné, protože se dlouho nezdržíte na jednom místě. A když už někam pokročíte, zase musíte odejít.

Máš v plánu se do budoucna znovu vrátit do běžného života?

Nevím, co si pro mě budoucnost připraví pro další roky, ale v současnosti jsem spokojen s tím, co dělám.

Co bys poradil lidem, kteří už mají plné zuby běžné pracovní doby a chtějí více nezávislosti a svobody k cestování?

Jestli chcete více cestovat, jděte do toho. Budete pracovat až do smrti, takže strávit nějaký ten čas cestováním je naprosto perfektní. Už jsem potkal řadu lidí, kteří se tak rozhodli - páry, rodiny, seniory. Pokud to není možné, zkuste se svým šéfem vyjednat trochu více volnosti a pracovat třeba jen 4 dny v týdnu, takže budete mít více času na krátké výlety. Cestování neznamená, že budete navštěvovat samé exotické lokality. Klidně se vydejte někam blízko vás, kde to pro vás bude nové. Vsadím se, že takových míst je určitě hodně!

Líbil se vám článek? Sdílejte jej.